Thursday, December 26, 2013

Salted Honey Pie.


So I ate this kind of pie the first time in Portland, Oregon at Sweedeedee
(btw, a beautiful cafe - a great place to brunch and have some coffee and a sweet something!)
It was quite sweet, so I decided to make it a tad less sweet and have more salt flakes on the top. 
I made this just before Christmas and it's actually a great festive pie. 

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Salty Honey Pie

adapted from Melissa and Emily Elsen of Four + Twenty Blackbirds

Pie Crust:

this recipe makes one double crusted, 9-inch pie.

170g all-purpose flour
½ tsp. salt
1 Tbsp. sugar
125g unsalted butter, frozen
110ml cold water
2 Tbsp. cider vinegar
2-3 ice cubes
8-10 tablespoons ice water with cider vinegar, or more as needed (combine 1 cup cold water, 1/8 cup cider vinegar and ice)

Remove the butter out of the freezer and grate on a rough grater, this way it has the perfect size to work with.
Whisk the dry ingredients together and toss with the butter flakes.
Slowly add the ice water and vinegar mixture and bring the dough completely together by hand, again being careful not to overwork.
Aim to create a marbleized effect, so that the butter is still visible.
Wrap in plastic and chill 1 hour or more before use.
To pre-bake a crust for a custard pie: Roll out the dough to fit a 9-inch pan, about 1/4 inch thick.
Place in a buttered pie pan, and crimp the edges as desired.
Allow to rest and cool in freezer or fridge for at least 20 minutes.
Line the rolled-out crust with tinfoil or unwaxed parchment paper, add pie weights or about a cup of dry beans if you don’t have pie weights.
Distribute them evenly.
Bake in a 185 degree Celsius oven for 20 minutes.
Allow to cool slightly before filling with custard.

Preheat oven to 175 degrees Celsius.
Have prepared one pre-baked pie shell of your choice.

Filling:
125g butter, melted
120g white sugar
2 Tbsp. cornmeal
1/4 tsp. salt
250g honey
3 eggs
100g cream
2 tsp. white vinegar
¼ vanilla bean, scraped

2 Tbsp. flake sea salt for finishing

All of the mixing can be done by hand, or with an electric mixer.
Melt butter and combine with the sugar, salt and cornmeal to make a thick paste.
Add the honey, vanilla and vinegar and mix together.
Fold in the eggs, add the cream and blend.
Pour the filling into a pre-baked pie shell and bake for 45 to 60 minutes.
The filling will puff up like a marshmallow and the center will be just slightly wobbly.
Once cooled (at least one hour), finish with a sprinkling of flake sea salt.
Slice and serve with freshly whipped cream or coconut cream.



Also, diese Art Pie habe ich das erste Mal in Portland, Oregon bei Sweedeedee gegessen.
(übrigens ein ganz tolles Café - ein toller Ort um zu brunchen und einen Kaffee und ein kleines Süß zu geniessen!)
Es war ziemlich süß, also hab ich´s etwas weniger süß gemacht und mehr Salzflocken auf der Oberfläche hinzugefügt.
Den Pie habe ich vor Weihnachten gebacken und es macht sich hervorragend als festliches Süß.

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Gesalzener Honig Pie 

adaptiert von Melissa and Emily Elsen of Four + Twenty Blackbirds

Pie Kruste:

170g Mehl
½ Teelöffel Salz
1 Eßlöffel Zucker
125g ungesalzene Butter, gefroren
110ml kaltes Wasser
2 Eßlöffel Apfelessig
2-3 Eiswürfel
8-10 tablespoons ice water with cider vinegar, or more as needed (combine 1 cup cold water, 1/8 cup cider vinegar and ice) 

Entnehme die gefrorene Butter aus dem Gefrierschrank und raspele sie auf einer groben Reibe. 
Mische die Trockenzutaten zusammen und mische die Butterflocken vorsichtig unter.
Füge langsam das Eiswasser mit dem Essig hinzu und wirke den Teig mit der Hand zusammen, aber nur bis er zusammen hält. 
Versuche einen marmorierten Effekt zu bekommen, wo die Butter noch zu sehen ist.
Verpacke den Teig in Frischhaltefolie und kühle ihn für eine Stunde. 
Um den Teig blind zu backen: rolle den Teig rund aus damit sie etwas größer als die Pie Form ist.
Passe den Teigrohling der Form an und gestalte den Rand je nach Wunsch.
Lasse ihn nun mindestens 20 Minuten in dem Gefrierschrank ruhen.
Lege den Boden mit Backpapier oder Alufolie aus und beschwere ihn mit Pie-Gewichten oder Trockenbohnen oder Reis.
Backe ihn bei 185 Grad Celsius für ca. 20 Minuten.
Lass ihn etwas abkühlen bis die Füllung eingefüllt wird.

Heize den Ofen nun auf 175 Grad Celsius und stelle die Füllung her.

Fülling: 
125g Butter, geschmolzen
120g Zucker
2 Eßlöffel Maisgrieß (Polenta)
1/4 Teelöffel Salz
250g Honig 
3 Eier
100g Sahne 
2 Teelöffel Weißweinessig
¼ Vanilleschote, ausgekratzt

2 Eßlöffel grobe Meersalzflocken zum garnieren

Das Mischen kann per Hand oder mit dem elektrischen Mixer erfolgen. 
Schmelze die Butter und kombiniere sie mit dem Zucker, Salz und der Polenta um eine dicke Paste zu erzielen.
Füge den Honig, die Vanille und den Essig hinzu und vermische alles gut.
Hebe die Eier unter, füge dann die Sahne hinzu und vermische alles.
Giesse die Füllung in die blind gebackene Kruste und backe für 45 bis 60 Minuten. 
Die Füllung wird aufgehen und die Mitte wird noch etwas wabbelig sein.
Wenn der Pie komplett ausgekühlt ist, sprenkel ihn gleichmässig mit dem Meersalz.
Serviere die Stücke mit Schlagsahne oder geschlagener Kokoscreme.