Wednesday, August 21, 2013

Blueberry Buttermilk Bundt Cake.



If you follow me on Instagram you know I did a lot of berry picking. 
And what better way to get rid of excess berries, than to put them into a lovely cake?
Moist, sweet, a slight tang, full of blueberry goodness.
I'm sure though that this cake would be amazing with any other berry filling as well!

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Blueberry Buttermilk Bundt Cake

200g butter
400g flour, plus 2 Tbsp. extra flour
1 1/2 tsp. baking powder
1 1/4 tsp. salt
300g sugar
60ml vegetable oil
4 large eggs, at room temperature
1 tsp. vanilla extract
zest from 1/2 lemon
175ml buttermilk
300g blueberries

topping:
4-5 Tbsp. warm milk
zest from 1/2 lemon
200g powdered sugar

Preheat the oven to 175 degrees Celsius.
Butter a nonstick Bundt pan and lightly flour it.
Toss the blueberries with the extra flour.
Whisk the flour, baking powder and salt in a medium bowl.
Beat the butter, granulated sugar and vegetable oil in a bowl with a mixer on medium-high speed until fluffy, around 5 minutes.
Reduce the mixer to low and beat in the eggs one at a time, add the vanilla as well.
Add about one-third of the flour mix and half of the buttermilk, beat until almost incorporated.
Add another one-third of the flour mix and the remaining buttermilk.
Beat, scraping down the sides of the bowl as needed, until just combined.
Add the remaining flour mix and beat 30 seconds.
Finish incorporating the flour by hand to avoid over mixing.
Spoon one-third of the batter evenly into the prepared pan.
Sprinkle with half of the blueberries, top with another one-third of the batter.
Scatter the remaining blueberries on top and cover with the rest of the batter, smooth the top.
Bake until the cake is golden-brown and a toothpick or knife inserted into the center come out clean, around 1 hour.
Transfer to a rack, loosen the cake with a small knife and invert it onto a rack or platter to cool off.
After the cake is cooled completely, make the topping.
Warm the milk, add the zest and mix in the powdered sugar until smooth and thick.
Pour over the cake and let harden.

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Falls du mir auf Instagram folgst, weisst du dass ich desöfteren Beeren sammeln war.
Und gibt es den einen besseren Weg die übergebliebenen loszuwerden als sie in einem tollen Kuchen zu verbacken?
Feucht, süss, ein kaum erkennbare saure Note, Randvoll mit Blaubeeren.
Uebrigens bin ich mir sicher dass der Kuchen sich auch mit anderer Beerenfuellung super machen würde!

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Blaubeer Buttermilch Bundt Kuchen

200g Butter
400g Mehl, plus 2 Essloeffel extra Mehl
1 1/2 Teeloeffel Backpulver
1 1/4 Teelöffel Salz
300g Zucker
60ml Pflanzenöl
4 Eier, Groesse L, Raumtemperatur
1 Teeloeffel Vanille Extrakt
Zeste einer halben Zitrone
175ml Buttermilch
300g Blaubeeren

Guss:
Ca. 4 Essloeffel warme Milch
Zeste einer halben Zitrone
200g Puderzucker

Heize den Ofen auf 175 Grad Celsius vor.
Fette und mehle eine Gugelhupfform.
Mische die Blaubeeren mit dem extra Mehl, stelle diese beiseite.
Vermische das Mehl, Backpulver und Salz in einer Schüssel.
In einer weiteren Schüssel, schlage die Butter schaumig zusammen mit dem Zucker und dem Pflanzenöl  ca. 5 Minuten.
Schlage nun die Eier einzeln in das Gemisch auf niedrigster Stufe hinein.
Gebe 1/3 der Mehlmischung und die Hälfte der Buttermilch hinzu und schlage dies unter.
Wiederhole den Prozess, schliesslich mit dem Rest an Mehl, aber nur solange bearbeiten bis es gerade untergemischt ist.
Gebe 1/3 der Masse in die vorbereitete Backform.
Sprenkel diese mit der Hälfte der Blaubeeren, bedecke diese mit einem weiteren Drittel an Masse.
Wiederhole das Verteilen der restlichen Blaubeeren, bedecke diese mit dem letzten Rest an Teig und glätte die Oberfläche.
Backe den Kuchen bis die Oberfläche gold gebräunt ist und ein eingeführter Zahnstocher oder Messer glatt herausgezogen werden kann, ca. eine Stunde.
Platziere den Kuchen auf ein Gitter zum kühlen lockere die Seiten mit einem kleinen Messer und stuerze ihn auf ein weiteres Gitter zum endgültigen Abkühlen.
Nach vollständigem Erkalten, stelle den Guss her.
Erwärme die Milch, füge die Zeste hinzu und mische den Puderzucker hinein bis der Guss glatt und dickflüssig ist.
Giesse ihn über den Kuchen und lasse ihn aushärten.