I've mentioned before that my boyfriend's gone vegan for a couple of months now.
And a couple of weeks we had a barbecue with a mix of friends (some vegan, some vegetarian, some meat-eaters) and I decided to bake something crowd-pleasing.
Even I, best friend of butter, was surprised how moist the cupcakes were and how smooth, chocolate-y and not at all soy-y the (butter)cream tasted.
The vegans did not believe they were vegan - the meat-eaters neither.
There you go.
Enjoy.
(And of course you can replace all the vegan stuff with butter, eggs and milk!)
...
50g chocolate (70%)
Donauwellen Cupcakes
And a couple of weeks we had a barbecue with a mix of friends (some vegan, some vegetarian, some meat-eaters) and I decided to bake something crowd-pleasing.
Even I, best friend of butter, was surprised how moist the cupcakes were and how smooth, chocolate-y and not at all soy-y the (butter)cream tasted.
The vegans did not believe they were vegan - the meat-eaters neither.
There you go.
Enjoy.
(And of course you can replace all the vegan stuff with butter, eggs and milk!)
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Donauwellen Cupcakes
for around 16 cupcakes
Batter:
250g flour
125g sugar
1 heaped tsp. baking powder
1 tsp. heaped vanilla sugar
150ml soy milk
125g margarine
egg-substitute (2 Tbsp. soymilk and 4 Tbsp. water)
2 Tbsp. cocoa
350g canned cherries
Chocolate buttercream:
1 package vanilla pudding powder
500 ml soy milk
50g sugar
125g margarine, room temperature
Weigh flour, sugar, baking powder, vanilla, milk and melted margarine into a large bowl.
Whisk together the egg-substitute and add to the rest of the ingredients.
Mix to a smooth batter.
Half the batter, separate into two bowls and mix the cocoa into one bowl.
Divide one large tablespoon of light batter, four cherries and one large tablespoon dark batter in every cupcake form.
Mix slightly with a spoon.
Bake at 200 degrees celsius for 20-25 minutes on the middle rack.
In the meantime, prepare the vanilla pudding following the package's instructions.
After it's cooked, cover the surface with plastic wrap.
Cool.
Melt the chocolate, set aside.
Beat the margarine in a KitchenAid until it's fluffy and light colored.
Beat in the pudding tablespoon-wise, then the melted chocolate.
Fill into a piping bag with a rose or star tip and pipe onto the (cooled!) cupcakes.
Whisk together the egg-substitute and add to the rest of the ingredients.
Mix to a smooth batter.
Half the batter, separate into two bowls and mix the cocoa into one bowl.
Divide one large tablespoon of light batter, four cherries and one large tablespoon dark batter in every cupcake form.
Mix slightly with a spoon.
Bake at 200 degrees celsius for 20-25 minutes on the middle rack.
In the meantime, prepare the vanilla pudding following the package's instructions.
After it's cooked, cover the surface with plastic wrap.
Cool.
Melt the chocolate, set aside.
Beat the margarine in a KitchenAid until it's fluffy and light colored.
Beat in the pudding tablespoon-wise, then the melted chocolate.
Fill into a piping bag with a rose or star tip and pipe onto the (cooled!) cupcakes.
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Ich glaube ich habe bereits erwähnt dass mein Freund seit einigen Monaten vegan isst.
Vor ein paar Wochen haben wir mit einer bunten Mischung Freunden (einige vegan, einige Vegetarier, einige auch Alles-fresser) gegrillt, und ich habe beschlossen ein Süß für allesamt zu zaubern.
Sogar ich, beste Freundin der Butter, war überrascht wie saftig die Cupcakes und with glatt, zart-schmelzend und schokoladig UND überhaupt nicht soja-ig die (Butter)Creme geschmeckt hat.
Die Veganer glaubten kaum, dass sie vegan waren - und die Alles-Esser auch nicht.
Da sieht man mal.
Guten.
(Und natürlich kann man all die veganen Ersatzmittelchen mit Butter, Eiern und Milch zurück ersetzen!)
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Donauwellen Cupcakes
für ca. 16 cupcakes
Teig:
250g Mehl
125g Zucker
1 gehäuften Teelöffel Backpulver
1 Päckchen Bourbon-Vanillezucker
150ml Sojamilch
125g Margarine
Ei-Ersatz (2 EL Sojamehl mit 4 EL Wasser)
2 EL Kakaopulver
350g Sauerkirschen
Schokoladen Fettcreme:
1 Packung Vanillepudding-Pulver
500 ml Sojamilch
50g Zucker
125g Margarine, Zimmertemperatur
50g Schokolade (70%)
Mehl, Zucker, Backpulver, Vanillezucker, Milch und Margarine in eine grosse Schüssel geben.
Den Ei-Ersatz cremig anrühren und zu den übrigen Zutaten in die Schüssel geben.
Das Ganze zu einem glatten Teig verrühren.
Den Teig halbieren, auf 2 Schüsseln aufteilen und zur einen Hälfte das Kakaopulver hinzugeben.
Einen großen Eßlöffel hellen Teig, vier Sauerkirschen und einen großen Eßlöffel dunklen Teig in jedes Cupcakeförmchen geben.
Mit einem Löffel etwas verquirlen.
Bei 200°C 20 – 25 Minuten auf mittlerer Schiene im Backofen backen.
Während der Teig im Ofen ist, den Pudding gemäß Anleitung auf der Verpackung vorbereiten, nach dem Kochen abkühlen und mit Frischhaltefolie abdecken.
Danach die Schokolade schmelzen und beiseite stellen.
Die Margarine in einer Küchenmaschine schaumig und hell aufschlagen.
Eßlöffelweise den Pudding einschlagen, schliesslich die Schokolade.