Just looking at the photos makes my mouth water.
Kouginettes are one of my favorite french pastries, the best "kouignettes" (mini kouign amann) are, in my humble opinion, found in Maison Larnicol in all kinds of variations.
I've talked, written, composed sweet words about them before:
here and
here and
here.
Trust me, they are SO good.
I want everyone to try these, to eat these.
Please consider trying out this recipe at home.
...
Kouign Amann aka. Kouignettes
makes 8 to 10 rolls
12 g yeast
175 ml tepid water
260 g all-purpose flour
½ teaspoon sea salt
200 g sugar (which will be divided later)
(Plus additional sugar for rolling out the pastry)
110 g butter, cut into ½-inch (2 cm) pieces and
chilled
2-3 tablespoons
additional butter, melted
Butter for spreading & fleur de sel for sprinkling
nutella or chocolate for spreading
In a KitchenAid, combine, yeast, water, flour and
salt.
The dough should be
soft, but not too sticky. Lightly dust your countertop with flour and transfer
the dough onto it.
Knead the dough with
your hands until the dough is smooth and elastic, about 3 minutes. If the dough
is very sticky, knead in just enough
flour, one tablespoon at a time, until the dough doesn’t stick to your hands.
Brush a medium bowl
with melted butter, put the dough ball into the bowl. Cover, and let rest in a
warm place for ½ hour.
Meanwhile, line a
dinner plate with plastic wrap and set aside.
On a lightly floured
countertop, roll the dough into a rectangle about 12″
x 18″ with the shorter sides
to your left and right. Use a metal pastry scraper to coax the dough into
shape, and a minimal sprinkling of flour, as necessary.
Distribute the butter
in the center of the dough and sprinkle with ¼
cup (50 gr) of sugar. Grab the left side of the dough, lift and fold it over
the center, than do the same with the right side (like a letter). You should
have what resembles a 3-level pastry.
Sprinkle the entire
length of the dough with ¼
cup (50 gr) of sugar and (without rolling) fold again into thirds, as before.
Place on the plastic
wrap-covered dinner plate and chill for 20 minutes.
(At this point, wipe
excess flour from the countertop and dust the countertop with a rather liberal
handful of sugar for rolling out the pastry again.)
Once chilled, remove
dough from refrigerator.
Ease it away from the
plastic onto the sugar-covered countertop.
Top the dough with ¼
cup (50 gr) of sugar, press it in a bit with your hands, and roll into a
rectangle for the last time.
Again, fold into thirds
and let rest in the refrigerator for 20 minutes.
Preheat oven to 220°
C and brush a 9-inch (23cm) pie plate or muffin tins, preferably non-stick,
with melted butter.
Roll out the dough
thinly. Smear with butter&salt, butter and apples, chocolate, salted
caramel, etc.
Roll up and cut into
muffin sized pieces.
Sprinkle with the
remaining ¼ cup (50 gr) of sugar
and drizzle with 1 tablespoon melted butter.
Bake for 25 minutes until golden brown (longer baking time in pan).
...
Bloss wenn ich diese Fotos anschaue, läuft mir das Wasser im Mund zusammen.
Kouginettes sind einer meiner liebsten französischen Gebäcke.
Die Besten"Kouignettes" (mini kouign amann) sind, findet meine Wenigkeit, in allen möglichen Variationen bei Maison Larnicol zu finden.
Ich habe darüber geredet, geschrieben, poetisch bin ich auch geworden:
hier und
hier und
hier.
Wirklich, sie sind SO gut.
Ich möchte dass jeder sie probiert, sie isst.
Ziehe es bitte in Erwägung dieses Rezept auszuprobieren.
...
Kouign Amann aka. Kouignettes
für 8 bis 10 Schnecken
12 g Hefe
175 ml lauwarmes Wasser
260 g Mehl
½ Teellöffel Salz
200 g Zucker (wird später noch aufgeteilt)
(plus weiteren Zucker zum Ausrollen des Teiges)
110 g butter, in 2 cm große Stücke geschnitten, gekühlt
2-3 Eßlöffel gesalzene Butter, geschmolzen
Butter zum Bestreichen & fleur de sel zum Bestreuen
Nutella und Schokolade zum Bestreichen
Knete Hefe, Wasser, Mehl und Salz in einer KitchenAid.
Der Teig sollte weich sein, aber nicht zu klebrig.
Bemehle eine Küchenoberfläche zum weiteren Kneten des Teiges.
Knete bis der Teig glatt und elastisch ist.
Falls der Teig doch noch zu klebrig ist, füge weiteres Mehl hinzu.
Bepinsel eine Schüssel mit geschmolzener Butter oder Öl und lasse dort den Teig abgedeckt für 1/2 Stunde ruhen.
Umhülle in der Zwischenzeit ein Teller mit Frischhaltefolie.
Rolle den Teig in Form eines Rechtecks auf einer bemehlten Oberfläche aus (ca. 30x40).
Benutze nicht zu viel Mehl um den Teig auszurollen.
Verteile die Butter in der Mitte des Teiges und sprenkle sie mit 50g des Zuckers.
Falte beide Seiten über die Butter, wie ein gefalteter Brief.
Rolle den Teig etwas dünner, dann streue weitere 50g Zucker und falte es erneut dreifach.
Lege den Teig auf den in Frischhaltefolie gewickelten Teller und kühle es für mindestens 20 Minuten.
(An diesem Punkt kannst du die zuvor bemehlte Fläche mit ordentlich Zucker bestreuen, darauf wird nun der Teig ausgerollt).
Wenn der Teig gekühlt wurde, kann er nun auf diese bezuckerte Fläche weiter ausgerollt werden.
Rolle den Teig ein klein wenig dünner, oder drücke ihn etwas dünner, dann bestreue ihn mit 50g Zucker und drücke diesen Zucker leicht an. Falte ihn und rolle ihn zu einem Rechteck.
Verteile weitere 50g Zucker auf den Teig und falte ihn ein letztes Mal dreifach.
Heize in der Zwischenzeit den Ofen auf 220 Grad Celsius vor und fette Cupcakefomen (am besten beschichtet!), mit geschmolzener Butter.
Rolle den Teig nun dünn und wieder rechteckig aus.
Bestreiche den Teig mit wenig Butter und Fleur de Sel oder bestreiche es mit Nutella oder lege Schokolade aus. Gerne auch gesalzenes Karamell, Äpfel oder Nüsse.
Rolle den Teig längs auf und schneide ihn in Stückchen die gut in die Cupcakeform passen.
Bestreiche die Oberfläche mit etwas zerlassener Butter und bestreue sie mit weiterem Zucker.
Backe für 25 Minuten bis sie schön aufgegangen sind und eine gold-braune Farbe besitzen.