Tuesday, August 28, 2012

Farm Cakes & Chocolatier from 1985.



This is one of my favorite recipes.
It's one of those things I can whip up in a jiffy and bring to a party, birthday or happening.
And I haven't met anybody who doesn't like these lovelies.

The old and great:
this recipe is from the 1985 Chocolatier Issue, which I discovered a couple of years back in my mother's collection.

This magazine is amazing.
It's full of chocolate recipes, cool food photos and reports about the chocolate "scene" in various international cities.
It could definitely keep up with a foodie magazine nowadays.
It's not around anymore, so good for me that my mother kept a couple of issues.

So go ahead. 
Bake this recipe.
Enjoy the deep chocolate taste.
The silky cream cheese filling.
Or go to Starbucks, I've heard they also serve such a muffin.
No seriously, use my recipe!

F.y.i. I've backed them before here and here.

...

Farm Cakes

makes around 18-20 cupcakes

210g flour
30g cocoa
1 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt
200g sugar
230ml water
75ml oil
1 Tbsp. cider vinegar
1 tsp. vanilla extract

100g chocolate chips

filling:
175g cream cheese
50g sugar
1 egg
pinch of salt

Make the batter:
preheat the oven to 175 degrees celsius.
Sift together the flour, sugar, cocoa and baking soda into a large mixing bowl.
Add the water, oil, vinegar and vanilla and beat at medium speed for 2-3 minutes until well combined.
Fold in the chocolate chips.

For the filling:
In a bowl, cream the cream cheese.
Add the sugar, egg and salt and beat until smooth and thoroughly combined.

To assemble:
spoon the cake batter into the prepared cupcake cups, filling each about 2/3 full.
Spoon one large tablespoon of the filling into the center of each cake.
Bake for 20-25 minutes or until the cakes spring back when lightly touched.

...

Das ist einer meiner Lieblingsrezepten.
Es ist eins von denen die man schnell zusammen werfen kann und mit zu einer Party, einem Geburtstag oder einem Event nehmen kann.
Und ich habe noch nie jemanden getroffen denen die Schmuckstücke nicht schmecken.

Alt aber oho:
dieses Rezept stammt aus der 1985 Ausgabe von Chocolatier, ein amerikanisches Schoko-Magazin dass ich vor ein paar Jahren in der Sammlung meiner Mutter entdeckt habe.
Das Magazin ist wundertoll.
Es ist voll von Schokoladenrezepten, coole "Food" Fotos und Reportagen über die Schokoladen "Szene" in verschiedensten internationalen Städten.
Es könnte definitiv mit Essensmagazinen von heute mithalten.
Chocolatier gibts leider schon lange nicht mehr, ich schätze es aber sehr dass meine Mutter noch ein paar Ausgaben behalten hat.

Also los - 
Nachbacken!
Geniess die Schokoladengeschmack.
Die seidige Frischkäsefüllung.
Oder schau bei Starbucks vorbei, die haben wohl auch so ein Muffin.
Oh nein Scherz, benutz bitte mein Rezept!

Übrigens, ich habe es bereits hier und hier gebacken.

...

Farm Cakes

für 18-20 Cupcakes

210g Mehl
30g Kakao
1 Teelöffel Natron
1/4 Teelöffel Salz
200g Zucker
230ml Wasser
75ml Öl
1 Eßlöffel Apfelessig
1 Teelöffel Vanille Extrakt

100g gehackte Schokolade

Füllung:
175g Frischkäse
50g Zucer
1 Ei
Prise Salz

Für den Teig:
heize den Ofen auf 175 Grad Celsius vor.
Siebe Mehl, Zucker, Kakao und Natron in einer grossen Schüssel zusammen.
Füge Wasser, Öl, Essig und Vanille hinzu und schlage alles zusammen für 2-3 Minuten zusammen auf.
Mische die Schokolade unter.

Für die Füllung:
Schlage den Frischkäse bis dieser weich ist.
Füge den Zucker, das Ei und das Salz hinzu und vermische alles gut.

Zum Zusammensetzen:
löffel den Teig in vorbereitete Cupcakeförmchen, jeweils ca. 2/3 voll.
Gebe nun einen grossen Eßlöffel Füllung in die Mitte jedes Cupcakes.
Backe für 20-25 Minuten oder bis die Kuchen beim leichten Drücken zurückspringen.