Sunday, April 6, 2014

Chocolate Muffins.


These muffins were definitely an experiment. 
A worthwhile one.
A tad more 'healthy' than your run-of-the-mill chocolate treats, they include whole-wheat flour, oats, cocoa powder, brown sugar and avocado.
They look super fancy, but are whisked together in no time. 
Go ahead, try them, I know you want to.

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Chocolate Muffins

time 30 minutes plus 20 minutes baking time
yields 18-20 muffins

135g whole-wheat flour
200g all-purpose flour
50g quick-cooking oats
70g cocoa powder
1 Tbsp. baking powder
1/2 tsp. baking soda
150g brown sugar
50g sugar
3/4 tsp. salt
1 large avocado
270ml milk
100g yoghurt
1 tsp. vanilla extract
lemon zest to taste
2 eggs

50g 70% dark chocolate chopped into small squares
sea salt for garnish

Preheat oven to 180 degrees Celsius.
In a large bowl, whisk together the flours, oats, cocoa, baking soda and powder, salt and sugar.
In the bowl of a blender, process the avocado, milk and yogurt until smooth and creamy.
Pour into a small bowl and whisk in the eggs and zest.
Fold the wet ingredients into the dry until just combined (there should be no pockets of dry ingredients).
Fill a 12 muffin try with liners and fill each 3/4 way.
Top each with a square of chocolate and sea salt.
Pop in the oven for 18-20 minutes.



Diese Muffins waren definitiv ein Experiment.
Es hat sich aber gelohnt.
Ein wenig 'gesünder' als dein 0815-Keks, beinhalten sie Vollkorn Weizenmehl, Haferflocken, Kakaopulver, braunen Zucker und Avocado.
Sie sehen besonders aus, aber sind in null-komma-nichts zusammen gerührt.
Also los, probier sie mal, ich weiss doch dass du´s willst.

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Schokoladen Muffins

Zeit 30 Minuten plus 20 Minuten Backzeit
Ergibt 18-20 Muffins

135g Weizenvollkornmehl
200g Mehl Typ 405
50g zarte Haferflocken
70g Kakaopulver
1 Eßlöffel Backpulver
1/2 Teelöffel Natron
150g braunen Zucker
50g Zucker
3/4 Teelöffel Salz
1 große Avocado
270ml Milch
100g Joghurt
1 Teelöffel Vanilleextrakt
Zitronenzeste, je nach Geschmack
2 Eier

50g 70% dunkle Schokolade, in kleine Quadrate geschnitten
Meersalz zum bestreuen

Heize den Ofen auf 180 Grad Celsius vor. 
Mische in einer großen Schüssel, die Mehle, Haferflocken, Kakao, Backpulver, Natron, Salz und Zucker zusammen. 
In einem Blender/Küchenmaschine, lasse die Avocado mit der Milch und dem Joghurt glatt und cremig laufen.
Mische sie zusammen mit den Eiern und Zeste.
Hebe die feuchten Zutaten den Trockenen unter, bis keine `Nester` von den Trockenzutaten übrig bleiben.
Fülle deine mit Papierförmchen ausgelegten Muffinförmchen 3/4 voll.
Drücke oben ein Stück Schokolade hinein und bestreue die Muffins leicht mit Meersalz.
Backe sie im Ofen für 18-20 Minuten.