Sunday, October 28, 2012

Cherry Crumble Cheesecake. Kirsch-Streusel-Käsekuchen.


This was the last thing I made before coming to England.
It was for M., because I wanted to bake him something he really liked, since he wasn't going to have my baking around for a couple of months.
I personally also love the combination of cherries and cheesecake 
- and what do you know - 
the crumble is the cherry on top of this lovely cake.

...

Cherry Crumble Cheesecake

makes one tarte 22 cm in diameter

Pâte sucrée d'amande:

100g butter
55g powdered sugar
35g ground almonds
1/4 tsp salt
1/4 tsp vanilla extract
30g eggs
170g all-purpose flour

Crumble:

80g butter
80g sugar
15g egg yolk
1/4 tsp vanilla extract
1/4 tsp salt
dash of ground tonka bean
140g flour

Filling:

150g cream cheese
250g quark
50g milk
3 eggs
100g sugar
1/4 vanilla bean
1/4 tsp. lemon zest

100g canned cherries

Make pâte brisée: 
Cream butter, sugar, eggs, vanilla and salt.
Add flour and almonds, blend well.
Chill for at least 1 hour before rolling it out.

In the meantime, make the crumble and the filling.

For the crumble:
Cream butter and sugar, then add the egg yolk and spices.
Lastly add the flour, mixing until a coarse texture is achieved.
Set aside in a cool place.

For the filling:
Cream the cream cheese together with the quark, mix in the milk.
Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition.
Add the sugar, vanilla and lemon zest.

Preheat the oven to 175 degrees celsius.

 Roll the dough around 3-4mm thick, into a large circle slightly bigger than your baking form, then press into your baking form gently,

Pour the filling into the baking form and drop the strained cherries into it.


Bake for 10 minutes, then crumble on the topping.
Bake for another 25-30 minutes.
Let cool before inverting.

...


Dieser Kuchen war das letze was ich gebacken hab bevor ich mich auf die Englandreise begab.
Gemacht für M., da ich ihm nochmal was backen wollte was er wirklich gerne mag, weil er für einige Monate auf Entzug von meinen Backkünsten sein würde.
Ich selber liebe die Kombination von Kirschen und Käsekuchen
- und was soll ich sagen -
die Streusel sind nochmal ein I-Tüpfelchen auf diesem entzückenden Kuchen.

...

Kirsch-Streusel-Käsekuchen

für ein Kuchen, 22 cm im Durchmesser

Pâte sucrée d'amande:

100g Butter
55g Puderzucker
35g gemahlene Mandeln
1/4 Teelöffel Salz
1/4 Teelöffel Vanille Extrakt
30g Eier
170g Mehl

Streusel:

80g Butter
80g Zucker
15g Eigelb
1/4 Teelöffel Vanille Extrakt
1/4 Teelöffel Salz
Prise gemahlene Tonkabohne
140g Mehl

Filling:

150g Frischkäse
250g Quark
50g Milch
3 Eier
100g Zucker
1/4 Vanilleschote
1/4 Teelöffel Zitronenzeste

100g (Dosen)Kirschen

Stelle das Pâte brisée her: 
Vermische die Butter, den Zucker, die Eier, die Vanille und das Salz.
Füge das Mehl und die Mandeln hinzu und verknete alles gut.
Kühle es für wenigstens eine stunde, bevor du es ausrollst.


Bereite in der Zwischenzeit die Streusel und die Füllung her.

Für die Streusel:
Vermische die Butter mit dem Zucker, füge dann das Eigelb mit den Gewürzen hinzu.
Füge als letztes das Mehl hinzu, und mische alles bis eine grobe Textur hergestellt ist.
Stelle die Streusel kühl.

Für die Füllung:
Verrühre den Frischkäse und den Quark, füge die Milch hinzu.
Füge die Eier, eins nach dem Anderen, hinzu, und rühre jedes gut ein.
Füge den Zucker, die Vanille und die Zeste hinzu.

Heize den Ofen auf 175 Grad Celsius vor.

Rolle den Teig auf 3-4 mm Dicke aus, in einer runden Form, etwas grösser als deine Backform, und drücke den Teig vorsichtig an.

Giesse die Füllung in die Form und verteile die gesiebten Kirschen gleichmässig in der Masse.


Backe für ca. 10 Minuten, verteile dann die Streusel auf der Masse.
Backe für weitere 25-30 Minuten.
Lasse den Kuchen abkühlen bis er aus der Form entfernt wird.