Monday, March 10, 2014

Big Cluster Granola.


Okay, so the granola recipes I’ve given you guys before are super yummy, not too sweet and perfect to mix into your morning yoghurt.
I now want to achieve big clusters though, and this is where an egg white comes in.
It acts as a glue and binds all those scrumptious ingredients together.
Voila – wonderful clusters to crunch on plain or add to your breakfast in any which way.


Be creative, add the nuts, fruit and spices you like.
I opted for a version with almonds, coconut flakes and freeze dried banana.
Topped with pomegranate seeds, served with almond milk, it looks and tastes divine!

… 

Big Cluster Granola

time 20 minutes plus 45 minutes baking, after cooling another 5 minutes
yields enough granola to tide you over for quite a few breakfasts!

240g instant rolled oats
50g unsweetened shredded or flaked coconut
100g nuts, coarsely chopped
25g toasted wheat germ or 50g whole wheat flour
50ml olive oil
1/2 tsp. coarse salt
100ml maple syrup
1 tsp. vanilla extract
50g brown sugar
1/4 tsp. ground cinnamon
1/4 tsp. cardamom
1/4 tsp. himalayan salt
2 egg whites
150g dried fruit, diced if large pieces
(I used 70g freeze dried bananas)

Preheat your oven to 160 degrees Celsius.
Combine all ingredients but the egg white and dried fruit in a large bowl, tossing to coat evenly.
Whisk the egg white in a small bowl until frothy.
Stir into the granola mixture, distributing it throughout.
Spread it in a single layer on a parchment-lined baking sheet.
Bake for 45 minutes.
About halfway through the baking time, use a large spatula to turn over sections of the granola carefully, breaking them up as little as possible.
Rotate the pan if granola is baking unevenly.
When it is evenly browned and feels dry to the touch, transfer the pan from the oven to the cooling rack.
Cool completely.
Once it’s completely cool, break up granola into whatever size clusters delight you.
Sprinkle in dried fruit.
The granola keeps at room temperature in an airtight container for weeks on end, great for freezing too.



Also, die Granola Rezepte die ich euch bisher gegeben habe sind super lecker, nicht zu süß und perfekt für den morgendlichen Joghurt. 
Jetzt wollte ich aber unbedingt ultimative Knusperstücke haben; da hab ich die Zauberzutat Eiklar reingeworfen.
Es verhält sich wie ein Bindemittel und bindet all die leckeren Komponenten zusammen. 
Voila - schön große Knusperstückchen zum snacken oder um in dein Frühstück (oder jede andere Mahlzeit) einzubringen. 

Sei kreativ, füge Nüsse, Früchte und Gewürze nach Belieben hinzu.
Ich habe mich für eine Version mit Mandeln, Kokosflocken und gefriergetrocknete Bananen entschieden.
Abgerundet mit Granatapfelkernen, mit Mandelmilch aufgegossen, sieht wunderbar aus und schmeckt genauso!

… 

Knuspermüsli (Granola)

Zeit 20 Minuten plus 45 Backzeit, nach dem auskühlen nochmal 5 Minuten
Ergibt genug für viele Müslis!

240g Haferflocken, fein
50g Kokosflocken
100g Nüsse, grob gehackt
25g Weizenkeime oder 50g Vollkorn Weizenmehl
50ml Olivenöl
1/2 Teelöffel grobes Meersalz
100ml Ahornsirup
1 tsp. vanilla extract
50g brauner umraffinierter Zucker
1/4 Teelöffel Zimt
1/4 Teelöffel Kardamom 
1/4 Teelöffel feines Himalaya Salz
2 Eiklar
150g getrocknete Früchte, mundgerecht klein gehackt
(ich habe 70g gefriergetrocknete Bananenscheiben benutzt)

Heize den Ofen auf 160 Grad Celsius 
Mische alle Zutaten bis auf das Eiklar und die getrockneten Früchte zusammen.
Schlage das Eiklar in einem kleinen Behälter schaumig auf.
Rühre sie gleichmässig in die Müslimischung.
Verteile nun eine Schicht auf einem mit Backpapier ausgelegten Blech. 
Backe für 45 Minuten.
Nach Vergehen der halben Zeit, drehe das Müsli Stückchenweise vorsichtig mit einem größeren Spatel. 
Rotiere das Blech falls es ungleichmässig bäckt.
Wenn das Müsli goldbraun gebacken ist und vollkommen ´trocken´ ist, setze es auf ein Abkühlgitter um.
Lasse es komplett auskühlen.
Danach in gewünscht große Stücke brechen und die Trockenfrüchte hinzufügen.
Das Granola hält sich bei Raumtemperatur in einem luftdichten Behälter für Wochen, man kann´s auch hervorragend einfrieren.