Sunday, January 13, 2013

Vegan Chocolate Ice Cream.




Ice cream.
Oh, and it’s chocolate.
And vegan as well.
Very, very good.

You cook a custard, let the ice cream machine do the rest, and the consistency is wonderfully creamy.
Chocolate bliss.


Vegan Chocolate Ice Cream

175ml soy milk
200ml soy cuisine cream
2 tsp. cornstarch
65g sugar
30g glucose syrup / corn syrup
15g cocoa powder
45g dark chocolate (70%), chopped finely
large pinch of salt
1/2 tsp. vanilla extract

Making a slurry by mixing a few tablespoons of the soy milk with the corn starch in a small bowl, until smooth.
In a saucepan, heat the rest of the milk, cream, sugar, and corn syrup.
When the mixture comes to a moderate boil, whisk in the cocoa powder, then let it cook shortly.
Then whisk in the corn starch slurry then continue to cook for one minute, stirring constantly with a spatula, until slightly thickened.
Remove from heat and add the chopped chocolate and salt, stirring until the chocolate is completely melted and the mixture is smooth.
Stir in the vanilla or chocolate extract.
Let cool, then freeze in your ice cream maker according to your manufacturer's instructions.


Eiscreme.
Oh, und diese auch noch aus Schokolade.
Sogar vegan.
Sehr, sehr gut.

Man kocht eine Crème, man lässt die Eismaschine den Rest erledigen, und die Konsistenz ist wunderbar cremig.
Schokoladen Wonne.


Veganes Schokoladeneis

175ml Sojamilch
200ml Soja Sahneersatz
2 Teelöffel Stärke
65g Zucker
30g Glukose
15g Kakaopulver
45g dunkle Schokolade (70%), klein gehackt
große Prise Salz
1/2 Teelöffel Vanille Extrakt

Die Stärke mit etwas Sojamilch glatt anrühren.
Erhitze den Rest der Sojamilch, -sahne, Zucker und Glucose in einem Topf.
Wenn die Mischung kocht, rühre das Kakaopulver ein, lass es kurz köcheln.
Rühre daraufhin die Stärkemischung hinein, unter ständigem Rühren kurz weiterkochen lassen bis es vollständig eingedickt ist.
Nehme den Topf von der Hitze, füge die Schokolade und das Salz hinzu und rühre solange bis alles geschmolzen und die Mischung glatt ist.
Rühre noch das Vanille Extrakt ein.
Lasse die Mischung vollständig abkühlen, dann friere es in einer Eismaschine laut Gebrauchsbeschreibung des Herstellers.