Sunday, January 27, 2013

Oatmeal Butterscotch Bars.



Butterscotch morsels are one of those really unhealthy but absolutely yummy American inventions.

The taste?

Hard to describe.

It's made by combining butter, brown sugar and vanilla.
But since there is no "real" muscavado brown sugar to be bought in Germany it's hard to explain to a German.
But trust me it's great.
And for those who have tried this goody -
congratulations.
And you'll just love these classic bars. 

...

Oatmeal Butterscotch Bars

85g flour
1/2 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt
1/4 tsp. cinnamon
100g butter
75g sugar
75g light brown sugar
1 egg
1/2 tsp. vanilla extract
130g old-fashioned oats
130g butterscotch morsels

Grease 18x27cm baking form.
Preheat oven to 175 degrees celsius.
Combine flour, baking soda, salt and cinnamon in small bowl.
Beat butter, granulated sugar, brown sugar, eggs and vanilla extract in large mixer bowl.
Gradually beat in flour mixture.
Stir in oats and morsels.
Spread into prepared pan.
Bake for 25 minutes or until light brown.
Cool completely in pan on wire rack.


Butterscotch Stückchen sind eine total ungesunde amerikanische Erfindung – aber so unglaublich lecker.
Der Geschmack?
Schwer zu beschreiben.
Er wird erreicht in dem man Butter, (echten!) braunen Zucker und Vanille.
Aber da es keinen “richtigen” Muscavado Zucker in Deutschland gibt, ist es schwer zu erklären.
Aber vertraut mir, es ist toll.
Und die, die Butterscotch schonmal probiert haben –
Glückwunsch.
Und diese klassischen amerikanischen Riegel wirst du lieben.

...

Oatmeal Butterscotch Bars

85g Mehl
1/2 Teelöffel Natron
1/4 Teelöffel Salz
1/4 Teelöffel Zimt
100g Butter
75g Zucker
75g hell braunen Zucker
1 Ei
1/2 Teelöffel Vanille Extrakt
130g feine Haferflocken
130g Butterscotch Stückchen

Fette eine 18x27cm Backform.
Heize den Ofen auf 175 Grad Celsius vor.
Mische Mehl, Natron, Salz und Zimt in einer kleinen Schüssel.
Schlage Butter, Kristall- und braunen Zucker, das Ei und Vanille zusammen in einer weiteren Schüssel schaumig.
Rühre die Haferflocken und und Butterscotch Stückchen ein.
Streiche den Teig in die Backform.
Backe für 25 Minuten oder bis die Oberfläche gut gebräunt ist.
Lasse die Schnitte auf einem Gitter gut auskühlen.