Sunday, July 29, 2012

Red-Currant-Apple Crumble. Rote Johannisbeere-Apfel Crumble.

 
 


My dear M. is now pretty much vegan for one month now.
In my teenage years I was a vegetarian for five years, and I also tried veganism.
Boy, did I miss cheese. 
And now I can't fathom a live without butter, cream, cheese and to be honest I DO enjoy eating meat once in a while.
I really, really respect a different choice in nutrition and lifestyle.
And I do like to take part and support if it's what someone else has chosen.

So in honor of M. and the coming vegan weekend at Miss Blueberrymuffin's Kitchen I've decided to chose this recipe to present to you, because you do not taste a difference.


The crumble is summery, fruity, tart and yet sweet.
And beautifully red.

...

Red-Currant-Apple Crumble

for 4 ramekins

250g red currants
1 apple
50g sugar
1 Tbsp. cornstarch

crumble:
50g margarine
50g sugar
1/4 tsp. vanilla paste
large pinch of salt
1/8 ground tonka bean
110g flour

Preheat the oven to 185 degrees.

Remove any stems from the red currants.
Peel and dice the apple.
Add the sugar and cornstarch, mix well and heat until boiling, stirring all the while.
Boil for one minute, then divide between the ramekins.
Set aside.

In a new bowl, cream the margarine, sugar, vanilla, salt and tonka bean.
Add the flour and mix until the mixture crumbles into larger pieces.
Divide between the ramekins.
Bake for 20 minutes or until the crumble is golden.
Remove from the oven and let cool slighlty.

...

Mein lieber M. ist nun seit gut einem Monat vegan.
Zu Teenagerzeiten war ich für fünf Jahre Vegetarierin und ich hab auch kurzzeitig Veganismus ausprobiert.
Ui, habe ich meinen Käse vermisst.
Heutzutage kann ich mir ein Leben ohne Butter, Sahne und Käse vorstellen, vorallem schmeckt mir zwischendurch auch mal eine Wurst.
Ich respektiere wirklich und wahrhaftig eine alternative Ernährung und Lebensweise.
Ich stehe dem auch nicht im Weg, nehme auch daran teil, wenn es das ist was jemand anders für sich beschlossen hat.

Also habe ich dieses Rezept für euch ausgewählt, in Ehre von M. und das kommende vegane Wochenende bei Miss Blueberrymuffin's Kitchen.
Du schmeckst den Unterschied nicht.


Der Crumble ist sommerlich, fruchtig, säuerlich und doch süß zugleich.
Und wundertoll rot.

...

Rot Johannisbeere-Apfel Crumble

für 4 Förmchen

250g rote Johannisbeeren
1 Apfel
50g Zucker
1 Eßlöffel Weizenstärke

Streusel:
50g Margarine
50g Zucker
1/4 Teelöffel Vanillepaste
große Prise Salz
1/8 gemahlene Tonkabohne
110g Mehl

Heize den Ofen auf 185 Grad Celsius vor.

Entferne den Strunk bei den Johannisbeeren.
Schäle und schneide den Apfel in kleine Würfel.
Füge den Zucker und die Stärke hinzu, vermische alles gut und erwärme alles unter ständigem Rühren bis es kocht.
Koche die Früchte für eine Minute, teile sie dann zwischen den Förmchen auf.
Stelle alles kurz bei Seite.

In einer neuen Schüssel, vermische nun die Margarine, den Zucker, die Vanille, das Salz und die Tonkabohne.
Füge das Mehl hinzu und knete alles bis die Streusel in größere Stückchen bröselt.
Teile die Streusel zwischen den Förmchen auf.
Backe alles für 20 Minuten oder bis die Streusel gold-braun sind.
Entferne sie vom Ofen und lass den Crumble kurz etwas abkühlen.