Monday, February 20, 2012

turtle brownies.



it gleams
amber diamond.

it's specked
with black nuts.

underneath, 
dark, moist chocolate earth.

...

i've eaten a similar kind of brownie at starbucks.
it tastes fine, but lacked a moist, fudgy brownie, a salty caramel and truly toasted pecans.
with this recipe you cannot go wrong.

the brownie is still cakey, but nice and moist.
the caramel is ever-so-slightly salty and so addictive.
and the toasted pecans 
- seriously toast some pecans -
smell and taste heavenly.

this is the kind of brownie, that you can hardly stop eating.
the kind of brownie, that if you have visitors, the plate will be empty afterwards.
a one of a kind brownie.

...

turtle brownies


100g butter
80g dark chocolate (at least 70% cocoa)
2 eggs 
200g sugar
55g milk
1 tsp vanilla extract
65g flour
1/4 tsp baking powder
1/2 tsp coarse salt

topping:

200g sugar
75g heavy cream
1 tsp vanilla extract
1/2 tsp coarse salt

100g toasted pecans, chopped

preheat the oven to 165 degrees celsius.
line a square baking pan with parchment paper.

melt chocolate and butter in a pot over low heat.
simultaneously, beat sugar and eggs until fluffy and pale.
add the chocolate mixture, the milk and the vanilla.
mix well.
mix in the flour, baking powder and salt.
pour into the baking pan and bake for 25-30 minutes.
let cool.

keep the oven on, turning it up to 180 degrees celsius.
chop the pecans roughly and toast them in the oven for around 10 minutes.

to make the topping, add 1/4 of the sugar into a pan and melt over medium heat.
when the sugar has melted completely and caramelized a bit, then add more sugar.
repeat this process, stirring when necessary, until all the sugar is caramelized.
now pour the cream in slowly, stirring all the while.
remove from heat, add the vanilla and salt.
add the chopped pecans and spread on the brownies.
let cool.

...


es glänzt
bernstein, diamant.


gefleckt
mit schwarzen nüssen.

darunter 
dunkle, feuchte schokoerde.

...

ich habe einen ähnlichen brownie bei starbucks gegessen.
es hat okay geschmeckt, aber es war ziemlich trocken und es fehle ein salziges karamell und geröstete pecannüsse.
diesem rezept fehlt es an nichts.

der brownie ist immernoch nah an einem kuchen, aber schön feucht.
das karamell ist ein wenig gesalzen, und es macht so süchtig.
und die gerösteten pecannüsse
- kein witz, röstet mal pecannüsse -
riechen und schmecken himmlisch.

man kann kaum aufhören diesen brownie zu essen.
es ist die sorte brownie, wo der teller hinterher leer ist wenn du gäste hast.
ein unvergleichlicher brownie.

...

turtle brownies

100g butter
80g dunkle schokolade (mindestens 70% kakao)
2 eier
200g zucker
55g milch
1 tsp vanille extrakt
65g mehl
1/4 tsp backpulver
1/2 tsp grobes salz (fleur du sel)

überzug:

200g zucker
75g sahne
1 tsp vanille extrakt
1/2 tsp grobes salz (fleur du sel)

100g geröstete pecannüsse, zerhackt

heize den ofen auf 165 grad celsius vor.
lege eine quadratische backform mit backpapier aus.

schmelze die schokolade und die butter in einem topf über niedriger hitze.
schlage zur gleichen zeit den zucker und die eier auf bis sie hell sind.
füge die schokoladen mischung hinzu mit der milch und der vanille.
vermische alles gut.
mische das mehl, das backpulver und das salz unter.
giesse es in die backform und backe für 25-30 minuten.
lasse die brownies auskühlen.

lasse den ofen an, und stelle ihn auf 180 grad celsius hinauf.
zerhacke die pecannüsse und röste sie im ofen für ca. 10 minuten.

um den den überzug zu machen, gebe 1/4 des zuckers in einen topf und schmelze es bei mittlerer hitze.
wenn der zucker komplett geschmolzen ist und etwas karamellisiert ist, füge etwas mehr zucker hinzu.
wiederhole diesen schritt, und rühre wenn nötig, bis all der zucker karamellisiert ist.
giesse nun die sahne unter ständigem rühren langsam in das karamell.
nimm den topf von der hitze und füge die vanille und das salz hinzu. 
rühre die pecannüsse als leztes rein und streiche es auf die brownies.
lasse alles auskühlen.