Sunday, February 9, 2014

Salted Caramel Ice Cream.


This is my adapted recipe from the Bi-Rite Creamery in San Francisco.
When I was there in May of last year I obviously had to try their signature ice cream and it was amazing.
Apart from a good vanilla or chocolate ice cream or a good sorbet, you can always win me over with a salted caramel flavor.
Next up will be a reconstruction of the salted caramel of Salt'n'Straw in Portland, it's a plain ice cream with lots of swirls of salted caramel.
Anywho, a great ice cream to enjoy, maybe even in homemade ice cream cones?

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Salted Caramel Ice Cream

time: cooking 20 minutes, cooling for a couple of hours, freezing another 20 minutes
yields: 1/2 liter frozen ice cream

200g cream
1/8 vanilla pod
50g sugar plus 25g
2 large egg yolks
85g milk
1/2 tsp. salt

Measure out all your ingredients.
Heat the cream with the vanilla, it's fine to do it in the microwave.
Heat a pan with high sides to medium heat.
Add half of the 50g of sugar and wait until melted, then add the rest.
Stirring gently with a spatula, incorporate all the sugar and let it caramelize until a mahogany color is reached.
When you lift the spoon the color should be gold-brown and no undissolved sugar crystals to be seen.
Add the heated cream at this point - it will bubble wildly and boil up, wait until this is done, then stir and make sure all the caramel is incorporated.
Add the milk and salt.
In a separate bowl, mix egg yolks and the last bit of sugar together.
Add some of the hot mix into it, stirring all the while.
Now transfer everything into the heated pan and cook it carefully until thickened.
The custard should hold a clear line when you run your finger across the spatula.
Strain the base through a fine sieve into a container and cover with plastic wrap.
Chill until completely cool, then freeze in your ice cream maker according to your manufacturer's instructions.

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Das ist mein angepasstes Rezept ursprünglich von der Bi-Rite Creamery in San Francisco. 
Als ich letzten Mai zu Besuch war, musste ich natürlich ihr berühmt berüchtigtes Eis probieren – unglaublich.
Neben einem guten Vanille- oder Schokoladeneis oder einem tollen Sorbet, kann man mich immer mit gesalzenem Karamell überzeugen.
Als nächstes werde ich das gesalzene Karamelleis von Salt´n´Straw in Portland in Angriff nehmen, es ist ein Milcheis mit viel gesalzenem Karamell durchzogen.
Zurück zum Thema, das hier ist ein wunderbares Eis zum geniessen, vielleicht sogar in selbstgemachten Eiswaffeln?

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Gesalzenes Karamell Eis

Zeit: 20 Minuten fürs Kochen, ein paar Stunden zum kühlen, weitere 20 Minuten zum Frieren
Menge: 1/2 Liter gefrorene Masse

200g Sahne
1/8 Vanilleschote
50g Zucker plus 25g extra
2 große Eigelbe
85g Milch
1/2 Teelöffel Salz

Wiege alle Zutaten ab.
Erhitze die Sahne mit der Vanille, gerne auch in der Mikrowelle.
Erhitze auch einen Topf bei mittlerer Hitze.
Streue die Hälfte von den 50g Zucker in den Topf und warte bis es geschmolzen ist, dann füge den Rest hinzu.
Verrühre den Zucker vorsichtig mit einem Spatel, mische den Zucker damit er karamellisiert bis er eine Kirschholz Farbe im Topf erreicht hat. 
Beim Heben des Löffels sollte er farblich gold-braun sein und keine unaufgelösten Kristalle aufweisen. 
Füge nun die erwärmte Sahne hinzu – es wird wild blubbern und aufkochen, warte bis es runtergebrodelt ist, dann rühre und stelle sicher, dass sich das Karamell vollständig aufgelöst hat.
Füge die Milch und das Salz hinzu.
In einer getrennten Schüssel, mische die Eigelbe mit dem letzten Rest Zucker zusammen.
Füge unter ständigem Rühren etwas von der heißen Karamellmischung hinzu.
Gieße jetzt alles in den Karamellmix und lasse es auf der Hitze binden und sich verdicken.
Wenn auf dem Spatel mit dem Finger eine Linie gezogen wird, sollte diese gehalten werden.
Siebe die Creme durch ein feines Sieb in einen Container und bedecke die Oberfläche mit Frischhaltefolie.
Kühle die Eismischung bis sie vollkommen ausgekühlt ist, friere dann in der Eismaschine laut Anweisungen des Herstellers.