Sunday, February 23, 2014

Cast-iron Cardamom Buns.


In Bend, Oregon I ate something at the Sparrow Bakery called morning rolls.
They where these lovely pinwheels, slight crunch on the outside, soft dough in between sugary, spicy layers.
To make these even more gooey and moist I decided to bake them together in small rolls in a cast-iron pan.
It saves some time and helps keep in the moisture.
The smell while baking them is divine and it's hard not to eat them right when the pop out of the oven.

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Cast-iron Cardamom Buns

time: 90 minutes including dough resting, 35 minutes baking
yields: 8-10

12 g yeast
175 ml tepid water
300 g all-purpose flour
1 Tbsp. sugar
½ teaspoon sea salt
1 egg
150 g sugar (which will be divided later)
100 g butter, cut into 1 cm slabs

additional flour for rolling

50g butter for spreading
1/2 tsp. fleur de sel for sprinkling
2 Tbsp. real vanilla sugar
15 crushed cardamom pods for sprinkling
1/2 tsp. ground cardamom

In a heavy-duty mixer, combine, yeast, water, flour, sugar and salt.
The dough should be soft, but not too sticky.
Lightly dust your countertop with flour and transfer the dough onto it.
Knead the dough with your hands until the dough is smooth and elastic, about 3 minutes.
If the dough is very sticky, knead in just enough flour, one tablespoon at a time, until the dough doesn’t stick to your hands.
Brush a medium bowl with melted butter, put the dough ball into the bowl.
Cover, and let rest in a warm place for ½ hour.
Meanwhile, line a dinner plate with plastic wrap and set aside.
Punch together the dough, then, on a lightly floured countertop, roll the dough into a rectangle with the shorter sides to your left and right.
Use a metal pastry scraper to coax the dough into shape, and a minimal sprinkling of flour, as necessary.
Distribute the butter in the center of the dough and sprinkle with 50g of sugar.
As if you´re folding a letter: grab the left side of the dough, lift and fold it over the center, than do the same with the right side.
You should have what resembles a 3-level pastry.
Sprinkle the entire length of the dough with ¼ cup (50 gr) of sugar and (without rolling) fold again into thirds, as before.
Place on the plastic wrap-covered dinner plate and chill for 20 minutes.
Flour the work surface.
Once chilled, remove dough from refrigerator.
Ease it away from the plastic onto the sugar-covered countertop.
Roll out the dough into the shape of a rectangle and top with the last 50g of sugar.
Again, fold into thirds and let rest in the refrigerator for 20 minutes.
Preheat oven to 220° C and brush your cast-iron pan with butter.
After chilling, roll out the dough thinly.
Spread the butter on dough, sprinkle with the salt, vanilla sugar and cardamom.
Roll the dough up lengthwise and cut into 5 cm wide pinwheels.
Place in the cast iron pan with a little room to spread out and let rise another 15 minutes.
Right before baking, lower the oven temperature to 180 degrees Celsius.
Sprinkle with sugar and bake for 35 minutes until golden brown.

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In Bend, Oregon habe ich in der Sparrow Bakery die sogenannten ‚morning rolls’, also ‚Morgen Schnecken’ gegessen.
Sie sind wunderbare Röllchen mit einer leicht knusprigen äußeren Hülle, innen weicher Teig zwischen zuckrigen, würzigen Schichten.
Bei meiner eigenen Variation habe ich mich entschieden sie kletschiger und saftiger zu machen indem ich sie zusammen in einer Gusseisernen Pfanne backe.
Es spart etwas an Zeit und hilft die Feuchtigkeit einzuschließen.
Der Geruch beim backen ist unwiderstehlich und nachdem sie fertig sind ist es schwierig nicht sofort mehrere zu naschen.

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Gusseiserne Kardamom Schnecken

Zeit: 90 Minuten mit kühlstellen, 35 Minuten backen
Ergibt:  8-10

12 g Hefe
175 ml blutwarmes Wasser
300 g Mehl Typ 405
1 Esslöffel Zucker
½ Teelöffel Meersalz
1 Ei
150 g Zucker (welcher später eingeteilt wird)
100 g Butter, in 1 cm dicke Scheiben geschnitten

zusätzliches Mehl zum ausrollen

50g Butter zum Bestreichen
1/2 Teelöffel Fleur de sel zum bestreuen
2 Esslöffel echter Vanillezucker
15 getrocknete Kardamomhülsen, zerdrückt für die Samen
1/2 Teelöffel gemahlener Kardamom

Mische Hefe, Wasser, Mehl, Zucker und Salz in einer Küchenmaschine.
Der Teig sollte weich, aber nicht klebrig sein.
Staube ganz leicht deine Arbeitsfläche mit Mehl an und setze den Teig darauf um.
Knete den Teig mit deinen Händen für ca. 3 Minuten bis der Teig glatt und elastisch ist.
Falls der Teig noch sehr klebrig ist, knete nur das Nötigste an Mehl hinein bis der Teig nicht mehr an deinen Händen klebt.
Bepinsele eine Schüssel mit geschmolzener Butter, platziere den Teigballen dort hinein.
Decke den Teig ab und lasse ihn für eine halbe Stunde in einer warmen Ecke gehen.
Lege in der Zwischenzeit eine Platte mit Frischhaltefolie aus.
Schlage den Teig zusammen und rolle ihn auf einer leicht bemehlten Fläche in ein großes Rechteck aus.
Beachte dabei dass die kürzeren Enden zu deiner rechten und linken Seite liegen.
Begradige die Seiten des Teiges mit einem Hörnchens und wenn nötig, mit Hilfe von etwas Mehl.
Verteile die Butter gleichmäßig in die Mitte des Rechtecks und streue 50g des Zucker darauf.
Falte den Teig wie ein Brief: nehme die linke Seite des Teiges und schlage es über die Mitte hinaus, wiederhole den Vorgang mit der rechten Seite.
Du solltest nun drei Schichten vorliegen haben.
Bestreue nun die komplette Fläche mit weiteren 50g Zucker und falte den Teig erneut.
Setze den Teig auf die mit Frischhaltefolie ausgelegte Platte und kühle ihn für 20 Minuten.
Bestaube die Arbeitsfläche mit Mehl.
Wenn die 20 Minuten verstrichen sind, nehme den Teig aus der Kühlung und setze ihn auf die Arbeitsfläche um.
Rolle den Teig wieder rechteckig aus und bestreue ihn mit den letzten 50g Zucker.
Falte ihn erneut in Drittel und lasse ihn weitere 20 Minuten in der Kühlung ruhen.
Heize den Ofen auf 220 Grad Celsius vor und bepinsle die Gusseiserne Pfannen mit Butter.
Rolle den Teig nach dem Kühlen dünn aus.
Bestreiche ihn mit Butter, streue gleichmäßig das Salz, den Vanillezucker und den Kardamom drauf.
Rolle den Teig der Länge nach auf und schneide ihn in 5cm Breite Schnecken.
Setze die einzelnen Röllchen in die Gusseiserne Pfanne(n) um, mit etwas Platz zum Ausbreiten.
Lasse sie bei Raumtemperatur weitere 15 Minuten gehen.
Unmittelbar vor dem backen, setze die Temperatur auf 180 Grad Celsius hinab.

Bestreue sie mit Zucker und lasse sie 35 Minuten goldbraun backen.