I cannot get enough of yeast doughs.
If you've been following me for a while you know this is one of my favorite sweets.
I saw a similar recipe and I knew I had to make the combination of pumpkin spice and orange.
This is delightful when eaten warm and gooey.
And although I'm still in summer mode in Australia, it's the perfect winter recipe for you guys back home.
(I made this in fall in Portland and it was so perfectly seasonal).
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Pumpkin Orange Spiced Pull-Apart Bread
3 1/2 cups flour
2 1/2 tsp. active dry yeast
1 Tbsp. brown sugar
3/4 tsp. cinnamon
3/4 tsp. pumpkin pie spice
1 tsp. salt
1/4 cup luke warm milk
3/4 cups pumpkin puree, warmed with the milk
4 Tbsp. unsalted butter, melted
1 Tbsp. honey
1 tsp. vanilla extract4
Orange Butter Filling:
1/4 cup butter
zest of 1/2 orange
1/2 cup sugar
1 cup raisins (if you like soaked in an orange liqueur)
Orange & Maple Glaze:
1 cup powdered sugar
3 Tbsp. orange juice
1 1/2 tsp. maple syrup
Zest of 1/2 orange
Zest of 1/2 orange
In a mixer, add all ingredients for the yeast dough, making sure that the milk and pumpkin has the right temperature (around 35-40 degrees Celsius).
Beat slowly for two minutes, then faster for three more minutes.
If your dough is still sticking to the sides at this point, scrape together and sprinkle with some more flour, and knead it a bit longer.
Remove from bowl and knead shortly until smooth.
Set aside in a warm place and cover with a towel and let the dough rise.
After 15-20 minutes, beat the dough, deflating it and knead anew.
Let rise again for an additional 15-20 minutes.
Meanwhile, prepare the filling:
soften the butter.
Mix the sugar and zest together.
Assemble the bread:
either coat a 9-by-5 loaf pan lightly with butter or a nonstick spray and set aside.
Turn dough out onto a well-floured counter and roll the dough into a large rectangle, making sure it doesn’t stick to the counter by lifting sections and re-flouring the counter as needed.
Brush the butter evenly over the whole surface, right up to the edges.
Sprinkle with the orange sugar evenly.
Also, sprinkle with the raisins.
Cut the dough crosswise into 5 strips.
Stack your strips on top of each other.
With your very sharpest serrated knife, gently cut your stack into 6 to 7.
Arrange stacks of dough down the length of your prepared loaf pan.
Loosely cover the pan with more plastic wrap and set it aside to rise again for 15-20 minutes. Meanwhile, preheat your oven to 175 degrees Celsius.
Bake loaf for 25 to 30 minutes, until puffed and brown.
Transfer it to a wire rack and let it cool for 5 minutes before flipping it out onto a serving plate/cutting board.
To make the glaze:
heat the orange juice and maple syrup.
Combine with the powdered sugar and zest, drizzle onto the cake.
Loaf “pulls” apart the easiest when it is hot or warm.
If it has cooled beyond the point that the layers wish to easily separate, simply serve it in thin slices.
...
Ich bekomme
von Hefeteigen nicht genug.
Wenn du mir
schon ein Weilchen folgst, weisst du dass das eins von meinen Lieblingsgebäcken
ist.
Ich habe ein
ähnliches Rezept von dem was ich euch heute präsentiere gesehen und wusste dass
ich was machen müsste mit Kürbis, Gewürzen und Orange.
Es ist ein
Gaumenschmaus wenn´s warm und noch kletschig verspeist wird.
Und obwohl
ich in Sommermodus hier in Australien bin, ist es das perfekte Winterrezept für
euch Zuhause.
(Ich hab´s
in Portland im Herbst gemacht bevor ich gegangen bin und es hat da auch schon
perfekt zur Jahreszeit gepasst.)
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Pumpkin Orange Spiced Pull-Apart Bread
470g Mehl
42g frische Hefe (einen Würfel)
1 Eßlöffel braunen Zucker
3/4 Teelöffel Zimt
3/4 Teelöffel Pumpkin Pie Spice (Mischung aus
Muskatnuss, Ingwer, Nelke, Zimt)
1 Teelöffel Salz
60ml warme Milch (Körpertemperatur)
200g Kürbispüree, mit der Milch zusammen erwärmt
50g Butter, geschmolzen
1 Eßlöffel Honig
1 Teelöffel Vanille Extrakt
Orangen Butter Füllung:
50g Butter
Zeste einer halben Orange
100g Zucker
100g Rosinen (falls du möchtest, in Contreaux
getränkt)
Orangen und Ahorn Glasur:
100g Puderzucker
3 Eßlöffel Orangensaft
1 ½ Eßlöffel Ahornsirup
Zeste einer halben Orange
In einer Küchenmaschine: füge alle Zutaten für den Hefeteig zusammen.
Gib Acht, dass die frische Hefe zerbröckelt ist und die Mandelmilch die richtige Temperatur hat (ca. 35-40 Grad Celsius).
Knete alles für zwei Minuten auf langsamer Stufe, dann schneller für drei weitere Minuten.
Falls dein Teig sehr an den Seiten klebt, kratze den Teig zusammen und gebe noch etwas Mehl dazu und lass es etwas länger kneten.
Entferne von der Schüssel und knete es mit der Hand weiter bis der Teig glatt ist.
Stelle den Teig an einem warmen Fleck beiseite, bedecke ihn mit einem Tuch und lasse den Teig aufgehen.
Nach 15-20 Minuten, schlage den Teig zusammen und knete ihn erneut.
Lasse ihn weitere 15-20 Minuten gehen.
Bereite mittlerweile die Füllung vor:
Schlage die Butter weich.
Mische den Zucker und die Zeste
zusammen.
Stelle das Brot zusammen:
fette eine Kastenform und stelle diese beiseite.
Auf einer gut bemehlten Oberfläche, rolle den Teig auf ein grosses Rechteck aus.
Bestreiche es komplett mit der Butter, bestreue es mit dem Zuckergemisch und gegebenenfalls den Rosinen und schneide den Teig in fünf Streifen.
Stapel die Streifen übereinander.
Mit einem scharfen Brotmesser, schneide den Stapel in 6-7 Stücke.
Lege diese Stücke hochkant in deine Kastenform (ich hatte noch was über und hab das in kleine Förmchen gepackt).
Bedecke die Form weitere 15-20 minuten zum weiteren Aufgehen des Teiges.
Heize in der Zwischenzeit deinen Ofen auf 180 Grad Celcius vor.
Backe das Brot für 25-30 Minuten, oder bis es deutlich aufgegangen und gebräunt ist.
Lasse es 5 Minuten auskühlen bevor das Brot vorsichtig aus der Form geklopft wird und auf ein Abkühlgitter gestellt wird.
Stelle die Glasur her:
erhitze den Saft und den Ahornsirup.
Verrühre mit dem Puderzucker und der Zeste und träufel auf den Kuchen.
Am besten kann man das Brot im warmen Zustand auseinanderziehen, wenn es zu kalt geworden ist kann man es in Streifen schneiden.