Sunday, April 7, 2013

Chocolate Chip Cookie Pecan Ice Cream Sandwich.


I've wanted to make homemade ice cream sandwiches for quite a long time.
I still had some pecan ice cream left over from my exam's dessert, so I decided to pair it with plain milk chocolate chip cookies.

It's heaven.

...

Chocolate Chip Cookie Pecan Ice Cream Sandwich

Pecan Ice Cream:

500ml milk
100g sugar
100ml cream
1 vanilla bean
pinch of salt
165g light roasted pecan paste
100g egg yolks
50g sugar


Heat the milk, sugar, cream, salt, vanilla bean (scratch it out first! and cook the bean with the mixture) and pecan paste .
In a separate pot, warm the egg yolks and sugar a bit, but be careful not to scramble them!
When the milk mix boils, transfer to the egg yolks stirring constantly and vigorously. 
Cover with plastic wrap. 
Let cool, then refrigerate until chilled.

Freeze in your ice cream maker according to your manufacturer's instructions.

For the cookies:

100g butter
100g brown sugar
60g granulated sugar
1 egg
1 tsp. vanilla extract
110g all-purpose flour
60g whole-wheat flour
1 tsp. baking powder
1 tsp. baking soda
1 tsp. salt
1/8 tsp. nutmeg
100g milk chocolate chips

Cream the butter and sugars.
Add the egg and the vanilla extract and mix.
Add the flours, baking powder, baking soda, salt and nutmeg.
Add the chocolate chips and mix until just combined.
Wrap the dough in plastic foil and refrigerate overnight, or at least 6 hours.

Preheat the oven to 175 degrees celsius.
Drop the cookie dough as walnut sized balls onto the baking sheet, leaving enough space in between the cookies for them to spread.
Bake for 10-12 minutes, or until the edges are slightly browned.
Let cool slightly before moving the cookies to a cooling rack.
Let cool completely.

To assemble:
line up the cookies two at a time, one cookie always turned upside down.
Put a large scoop of pecan ice cream on the upside down one.
Press down the other cookie firmly.
Enjoy on the spot or freeze until hungry.

...

Seit langem wollte ich selbstgemachte Eiskrem Sandwiches ausprobieren.
Ich hatte noch etwas Pecannuss Eis von meinem Prüfungsdessert über, also beschloss ich es mit einfachen Vollmilch Schokostückchen Cookies zu kombienieren.


Traumhaft.

...

Schoko Cookie Pecannuss Eiskrem Sandwiches

Pecannuss Ei:

500ml Milch
100g Zucker
100ml Sahne
1 Vanilleschote
Prise Salz
165g leicht geröstete Pecannuss Paste
100g Eigelb
50g Zucker

Erhitze die Milch, Zucker, Sahne, Salz , die Vanilleschote (scharbe die Schote vorher komplett aus und koche sie in deiner Eismischung) und die Pecannuss Paste.
Erhitze das Eigelb ein wenig in einem seperaten Topf, aber sei vorsichtig dass es nicht zu heiß wird und zu stocken anfängt!
Wenn die Milchmischung anfängt zu kochen, wird diese in die Eigelbe gegossen und sofort und kräftig eingerührt.
Decke den Mix mit Frischhaltefolie ab.
Lasse es kurz abkühlen und lasse es dann im Kühlschrank komplett auskühlen.

Friere die Eismischung in deiner Eismaschine, wie es die Gebrauchsanleitung vorgibt.



Für die Cookies:

100g Butter
100g braunen Zucker
60g Kristallzucker
1 Ei
1 Teelöffel Vanille Extrakt
110g Mehl
60g Weizenvollkornmehl
1 Teelöffel Backpulver
1 Teelöffel Natron
1 Teelöffel Salz
1/8 Teelöffel Muskatnuss
100g Vollmilch Schokoladenstückchen


Rühre die Butter mit dem Zucker leicht schaumig.
Füge das Ei und die Vanille hinzu und vermische alles gut.
Gebe nun die Mehle, Backpulver, Natron, Salz und Muskatnuss hinzu.
Füge als letztes  die Schokoladenstückchen hinzu und mische soweit dass alles untergerührt ist.
Packe den Teig in Frischhaltefolie ein und lass ihn Übernacht durchziehen, oder wenigsten 6 Stunden.

Heize den Ofen auf 175 Grad Celsius vor. 
Forme den Teig zu Walnussgrossen Bällen, plaziere sie auf Backpapier, aber lasse genug Platz zwischen den Cookies um auseinander zu gehen.
Backe für 10-12 Minuten, oder bis der Rand leicht gebräunt ist.
Lass sie kurz auskühlen bevor sie auf eine Gitter umgesetzt werden.
Lass sie komplett auskühlen.

Zusammensetzen:
stelle die Cookies zu zweit auf, eine Seite immer umgedreht.
Gebe ein große Kugel Pecannuss Eis auf das Umgedrehte.
Drücke den andren Cookie fest darauf.
Zum sofortigen Genuss geeignet oder eingefroren, bis zum kleinen Hunger.