Sunday, December 11, 2011

molasses spice cookies. gewürz plätzchen.

i'm nominated for the brigitte food blog awards, 
from a german woman's magazine.

i am so thankful for every vote, 
so if you like my blog,



bite
into the cookie.

feel
the crunchy sugar crust.

taste
the spicey soft inside.

...

you want a cookie that gets you into that holiday mood?

try this one.

it's full of christmas-y spices
and baked right, it has a perfect texture.

the cookie looks great,
and it also makes a great gift.


molasses spice cookies

150g butter
225g sugar
1 egg
100g molasses
1 tsp. cinnamon
1/2 tsp cloves
1/2 tsp ginger
1/4 tsp salt
dash nutmeg
2 tsp baking soda
310g all-purpose flour

extra sugar to roll


preheat the oven to 170-175 degrees celcius.
cream the softened butter and sugar.
add the egg, beat until incorporated.
add the molasses, mix in well.
add the flour with the spices and baking soda.
mix well.
chill for 10-15 minutes.
form walnut-sized balls and roll in the extra sugar.
place on baking sheet, leaving room for the cookie to spread.
bake for 10-12 minutes, until the cookie has risen, is slightly browned and looks not quite done on the inside.
this is important, because you want a chewy cookie!
remove from oven and let cool completely before storing in a jar or tin.

tip:
store with a piece of bread or an apple slice, to guarantee chewy cookies!

...

beiss
hinein in den keks.

fühle
die knusprige zucker kruste.

schmecke
das würzig-weiche innere.

...

willst du ein keks der dich in feiertag stimmung versetzt?

versuchs mit diesem.

es ist voll mit weihnachtlichen gewürzen
und es hat die perfekte textur, wenn es richtig gebacken wurde.

der keks sieht wunderbar aus,

und es macht sich auch als geschenk toll.


gewürz plätzchen 

150g butter
225 zucker
1 ei
100g zuckerrübensirup
1 teelöffel zimt
1/2 teelöffel nelken
1/2 teelöffel ingwer
1/4 teelöffel salz
prise muskatnuss
2 kleine teelöffel natron
310g mehl

extra zucker zum rollen


heize den ofen auf 170-175 grad celcius vor.
schlage die weiche butter mit dem zucker etwas auf.
füge das ei hinzu, vermische es gut.
füge nun den zuckerrübensirup hinzu, rühre bis es untergearbeitet ist.
gebe nun das mehl mit den gewürzen und dem natron hinzu.
arbeite alles unter den teig.
kühle den teig für 10-15 minutes.
forme den teig zu walnuss grossen bällen und rolle diese in dem extra zucker.
plaziere auf backpapier, aber lass genug platz zwischen den keksen zum auseinander gehen.
backe für 10-12 minutes, bis der keks etwas aufgegangen ist, leicht gebräunt ist und innen noch nicht ganz gar aussieht.
der letzte punkt ist wichtig: du willst einen weichen, kaubaren keks haben!ziehe die kekse aus dem oven und lass sie auf einem gitter komplett auskühlen bis du sie in einer dose verwahrst.

tip:
bewahre die kekse mit einem stück brot oder einem stück apfel in der dose auf für garantiert weiche kekse!